Getty vocabulary program i KLAS

Getty Vocabulary Program koji provodi Getty Research Institute iz Los Angelesa razvija nekoliko strukturiranih rječnika: Art & Architecture Thesaurus® (AAT), Getty Thesaurus of Geographic Names® (TGN), Union List of Artist Names® (ULAN), Cultural Objects Name Authority® (CONA) i Iconography Authority (IA) pod zajedničkim imenom „Vocabularies“. Posrijedi su strukturirana pomagala koja unapređuju pristup informacijama o umjetnosti, arhitekturi i ostalim vrstama materijalne kulture.

Cilj je tih rječnika da brojnim metapodatcima i vezama stvore izdašan kanal za digitalnu povijest umjetnosti i srodne discipline. „Vocabularies“ sadržava kompilaciju doprinosa iz različitih izvora koji se nadopunjuju zahvaljujući suradnji brojnih uglednih stručnjaka i institucija. Institut za povijest umjetnosti zahvaljujući projektu KLAS prva je suradnička institucija, a članovi projektnoga tima prvi suradnici iz Hrvatske na Gettyjevu višejezičnom Art & Architecture Thesaurusu. Oni će ga zahvaljujući zajedničkom radu na ovom projektu obogatiti hrvatskim istovrijednicama pojmova vezanih uz klasičnu arhitekturu.

Gettyjevi rječnici primarno su namijenjeni istraživačima umjetnosti i povijesti umjetnosti, muzealcima, djelatnicima knjižnica i arhiva, konzervatorima, arheolozima, studentima, ali i široj javnosti. Više o projektu „Vocabularies“ dostupno je na poveznici: http://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/index.html, odakle je moguće pristupiti i online bazi pojmova.