Otkrivanje Dalmacije V

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira peto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 19. do 22. lipnja 2019. godine u Splitu.

OTKRIVANJE DALMACIJE V // POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković

Poziva vas na sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu

OTKRIVANJE DALMACIJE V

POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

20-22. lipnja 2019.

KLAS na konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke

Siniša Runjaić i Ana Šverko sudjeluju s izlaganjem pod naslovom Pojmovni sustavi, strukovne poveznice i terminološke odlike projekta Pojmovnik klasične arhitekture (KLAS) na 4. međunarodnoj konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke koja će se održati od 21. – 23. veljače 2019. u Zagrebu.

KLAS na konferenciji Otkrivanje Dalmacije

U okviru konfencije Otkrivanje Dalmacije IV članovi tima projekta KLAS predstavili su 22. studenog 2018. široj javnosti ovaj pojedinačni projekt, ali i općenito Strunu te važnost rada na uspostavi kvalitetne terminološke baze.

Otkrivanje Dalmacije IV

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 21. do 24. studenog 2018. godine u Splitu.

Terminološke radionice u okviru projekta

Da bi istraživački tim mogao pravilno formirati definiciju pojma kao osnovne terminološke jedinice trebao je usvojiti terminološka načela i pravila terminološkog rada.

Otkrivanje Dalmacije IV, najava znanstveno-stručnog skupa

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrti po redu međunarodni znanstveno-stručni skup pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koji će se održati od 21. do 24. studenog 2018. u Splitu.

KLAS na Danima otvorenih vrata Instituta za povijest umjetnosti

U sklopu programa Dana otvorenih vrata Instituta za povijest umjetnosti, u Zagrebu je 22. ožujka u prostorijama Instituta projekt Klas predstavljen javnosti.

KLAS – interdisciplinarno istraživanje

Arhitektonski vokabular razvijan kroz klasična razdoblja predstavlja osnovu za opis, a time i razumijevanje gotovo svakog arhitektonskog djela, u svim mjerilima. Stoga su znanstvenici, među njima i brojni sveučilišni nastavnici posvećeni povijesti arhitekture i zaštiti graditeljske baštine upućeni upravo ovoj stručnoj terminologiji.

Terminološke radionice u okviru projekta

Da bi istraživački tim mogao pravilno formirati definiciju pojma kao osnovne terminološke jedinice trebao je usvojiti terminološka načela i pravila terminološkog rada. Stoga su im djelatnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prenijeli potrebna znanja kroz četiri terminološke radionice.

Dok su prve tri radionice bile posvećene teoriji, i jednake su za sve projektne timove, pa su stoga prve dvije održane i s drugim timovima, posljednja je bila posvećena konkretnim primjerima. Održana je 15. listopada 2018., nakon prve faze unosa nazivlja u bazu Strune. Terminolog projekta Siniša Runjaić je analizirao sve tipove pogreški koji su se pojavili u do sada unesenim terminološkim zapisima i tako razriješio brojna pitanja i dileme. U nastavku rada će se ovakvi susreti ponavljati kroz interne sastanke, a već prvi od njih će biti održan krajem studenog u Splitu.