Otkrivanje Dalmacije V

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira peto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 19. do 22. lipnja 2019. godine u Splitu.

OTKRIVANJE DALMACIJE V // POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković

Poziva vas na sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu

OTKRIVANJE DALMACIJE V

POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

20-22. lipnja 2019.

KLAS na konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke

Siniša Runjaić i Ana Šverko sudjeluju s izlaganjem pod naslovom Pojmovni sustavi, strukovne poveznice i terminološke odlike projekta Pojmovnik klasične arhitekture (KLAS) na 4. međunarodnoj konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke koja će se održati od 21. – 23. veljače 2019. u Zagrebu.

KLAS na konferenciji Otkrivanje Dalmacije

U okviru konfencije Otkrivanje Dalmacije IV članovi tima projekta KLAS predstavili su 22. studenog 2018. široj javnosti ovaj pojedinačni projekt, ali i općenito Strunu te važnost rada na uspostavi kvalitetne terminološke baze.

Otkrivanje Dalmacije IV

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 21. do 24. studenog 2018. godine u Splitu.

Terminološke radionice u okviru projekta

Da bi istraživački tim mogao pravilno formirati definiciju pojma kao osnovne terminološke jedinice trebao je usvojiti terminološka načela i pravila terminološkog rada.

Otkrivanje Dalmacije IV, najava znanstveno-stručnog skupa

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrti po redu međunarodni znanstveno-stručni skup pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koji će se održati od 21. do 24. studenog 2018. u Splitu.

KLAS na Danima otvorenih vrata Instituta za povijest umjetnosti

U sklopu programa Dana otvorenih vrata Instituta za povijest umjetnosti, u Zagrebu je 22. ožujka u prostorijama Instituta projekt Klas predstavljen javnosti.

KLAS – interdisciplinarno istraživanje

Arhitektonski vokabular razvijan kroz klasična razdoblja predstavlja osnovu za opis, a time i razumijevanje gotovo svakog arhitektonskog djela, u svim mjerilima. Stoga su znanstvenici, među njima i brojni sveučilišni nastavnici posvećeni povijesti arhitekture i zaštiti graditeljske baštine upućeni upravo ovoj stručnoj terminologiji.

KLAS na konferenciji Otkrivanje Dalmacije

U okviru konfencije Otkrivanje Dalmacije IV članovi tima projekta KLAS predstavili su 22. studenog 2018. široj javnosti ovaj pojedinačni projekt, ali i općenito Strunu te važnost rada na uspostavi kvalitetne terminološke baze. Tako je opsežni izvještaj o progresu projekta: o održanim terminološkim radionicama, o načinu odabira i hijerarhiziranja nazivlja te dinamici unošenja predstavljen u dijalogu s kolegama.

Istaknuta je važnost interdisciplinarnosti unutar grupe odnosno ujedinjenje tehničkih i humanističkih aspekata klasične arhitekture, i važnost nastavka rada i nakon projekta, produkcijom ilustriranog pojmovnika koji bi definicije upotpunio slikovnim prilozima. Jer, jezik arhitekture je vizualni jezik.

Nakon predstavljanja održana je interna radionica članova tima, na kojoj su rješavane pojedine dileme oko prvih 500 pojmova unesenih u bazu Strune. Članovima tima se u raspravi pridružila kolegica Antonia Tomić koja je sudjelovala na konferenciji i svojim interesom i angažmanom potvrdila važnost javnih predstavljanja i organizacije okruglih stolova na ovu temu.

Članovi tima su 23. studenog obišli Dioklecijanovu palaču i tako izravno promatrali brojne elemente koje pokušavaju što točnije i ujednačenije opisati u terminološkoj bazi Strune.

(foto: Nives Sertić)