Okrugli stol, završna prezentacija projekta, i daljnji planovi

Iz radne korespondencije: labirint

Rad na izgradnji hrvatskoga strukovnog nazivlja u području klasične arhitekture prate brojne diskusije između članova tima, a neka pisma vrijedi podijeliti sa širim stručnim krugom. Jedan od pojmova koji nas je dodatno zaintrigirao je labirint.

Iz radne korespondencije: sima, kima, kimatij

Rad na izgradnji hrvatskoga strukovnog nazivlja u području klasične arhitekture prate brojne diskusije između članova tima, a neka pisma vrijedi podijeliti sa širim stručnim krugom. Jedna od najzanimljivijih diskusija razvila se oko termina sima/kima.

Otkrivanje Dalmacije V

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira peto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 19. do 22. lipnja 2019. godine u Splitu.

OTKRIVANJE DALMACIJE V // POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković

Poziva vas na sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu

OTKRIVANJE DALMACIJE V

POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

20-22. lipnja 2019.

KLAS na konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke

Siniša Runjaić i Ana Šverko sudjeluju s izlaganjem pod naslovom Pojmovni sustavi, strukovne poveznice i terminološke odlike projekta Pojmovnik klasične arhitekture (KLAS) na 4. međunarodnoj konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke koja će se održati od 21. – 23. veljače 2019. u Zagrebu.

KLAS na konferenciji Otkrivanje Dalmacije

U okviru konfencije Otkrivanje Dalmacije IV članovi tima projekta KLAS predstavili su 22. studenog 2018. široj javnosti ovaj pojedinačni projekt, ali i općenito Strunu te važnost rada na uspostavi kvalitetne terminološke baze.

Otkrivanje Dalmacije IV

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 21. do 24. studenog 2018. godine u Splitu.

Terminološke radionice u okviru projekta

Da bi istraživački tim mogao pravilno formirati definiciju pojma kao osnovne terminološke jedinice trebao je usvojiti terminološka načela i pravila terminološkog rada.

Otkrivanje Dalmacije IV, najava znanstveno-stručnog skupa

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrti po redu međunarodni znanstveno-stručni skup pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koji će se održati od 21. do 24. studenog 2018. u Splitu.

Otkrivanje Dalmacije IV

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 21. do 24. studenog 2018. godine u Splitu. Otkrivanje Dalmacije IV organizira se kao nastavak interdisciplinarnog projekta Instituta za povijest umjetnosti „Dalmatia – a destination of the European Grand Tour in the 18th and the 19th century“, koji je trajao od 2014. – 2017. pod okriljem Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

Uz već tradicionalna izlaganja posvećena integraciji znanja o povijesnom urbanom pejzažu Dalmacije, kroz putopisne bilješke umjetnika i znanstvenika koji su je posjećivali na svojim studijskim putovanjima, konferencija se ove godine otvara još jednom tematskom krugu. „Pojmovnik klasične arhitekture“, kao novi HRZZ projekt Instituta, potaknuo nas je da ove godine dio izlaganja posvetimo istraživanju pojmova vezanih uz arhitektonske povijesne oblike u Dalmaciji. Osim toga, članovi tima će javno predstaviti projekt KLAS. Osim informacija o projektu koje su dostupne na mrežnim stranicama projekta, javnosti će se predstaviti i način rada te prokomentirati ustanovljen pojmovni sustav. Bit će to uvod u okrugli stol koji je predviđen u kasnijoj fazi projekta.

U sklopu ovogodišnjeg programa bit će predstavljene i dvije opsežne vrtne studije za dva hrvatska lokaliteta od iznimne važnosti. Jedna je posvećena vrtovima benediktinskoga samostana i Maksimilijanovu ljetnikovcu na otoku Lokrumu pred Dubrovnikom, koji spadaju pod dio gradske cjeline Dubrovnika koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Druga studija je pak iznjedrila izuzetan projekt obnove klasicističkog vrta obitelji Garagnin-Fanfogna na kopnenoj strani Trogira, tik uz povijesne zidine ovog romaničko-gotičkog gradića također zaštićenog kao UNESCO-va svjetska baština.


Znanstveni odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Katrina O’Loughlin (ARC Centre of Excellence for the History of Emotions UWA)

Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Colin Thom (The Bartlett School of Architecture, London)

Elke Katharina Wittich (Fresenius University of Applied Sciences, AMD Hamburg).

Organizacijski odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Ana Ćurić (Institut za povijest umjetnosti)

Nela Gubić (Institut za povijest umjetnosti)

Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Elke Katharina Wittich (Fresenius University of Applied Sciences, AMD Hamburg)


Više informacija o programu pročitajte u knjižici sažetaka.