Okrugli stol, završna prezentacija projekta, i daljnji planovi

Iz radne korespondencije: labirint

Rad na izgradnji hrvatskoga strukovnog nazivlja u području klasične arhitekture prate brojne diskusije između članova tima, a neka pisma vrijedi podijeliti sa širim stručnim krugom. Jedan od pojmova koji nas je dodatno zaintrigirao je labirint.

Iz radne korespondencije: sima, kima, kimatij

Rad na izgradnji hrvatskoga strukovnog nazivlja u području klasične arhitekture prate brojne diskusije između članova tima, a neka pisma vrijedi podijeliti sa širim stručnim krugom. Jedna od najzanimljivijih diskusija razvila se oko termina sima/kima.

Otkrivanje Dalmacije V

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira peto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 19. do 22. lipnja 2019. godine u Splitu.

OTKRIVANJE DALMACIJE V // POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković

Poziva vas na sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu

OTKRIVANJE DALMACIJE V

POJMOVNIK KLASIČNE ARHITEKTURE I STRUKOVNO NAZIVLJE

20-22. lipnja 2019.

KLAS na konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke

Siniša Runjaić i Ana Šverko sudjeluju s izlaganjem pod naslovom Pojmovni sustavi, strukovne poveznice i terminološke odlike projekta Pojmovnik klasične arhitekture (KLAS) na 4. međunarodnoj konferenciji Od teorije do prakse u jeziku struke koja će se održati od 21. – 23. veljače 2019. u Zagrebu.

KLAS na konferenciji Otkrivanje Dalmacije

U okviru konfencije Otkrivanje Dalmacije IV članovi tima projekta KLAS predstavili su 22. studenog 2018. široj javnosti ovaj pojedinačni projekt, ali i općenito Strunu te važnost rada na uspostavi kvalitetne terminološke baze.

Otkrivanje Dalmacije IV

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 21. do 24. studenog 2018. godine u Splitu.

Terminološke radionice u okviru projekta

Da bi istraživački tim mogao pravilno formirati definiciju pojma kao osnovne terminološke jedinice trebao je usvojiti terminološka načela i pravila terminološkog rada.

Otkrivanje Dalmacije IV, najava znanstveno-stručnog skupa

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrti po redu međunarodni znanstveno-stručni skup pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koji će se održati od 21. do 24. studenog 2018. u Splitu.

Otkrivanje Dalmacije V

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira peto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 19. do 22. lipnja 2019. godine u Splitu. Otkrivanje Dalmacije V organizira se kao nastavak interdisciplinarnog projekta Instituta za povijest umjetnosti Dalmatia – a destination of the European Grand Tour in the 18th and the 19th century, koji je trajao od 2014. – 2017. pod okriljem Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

Potaknuti novim HRZZ projektom Instituta za povijest umjetnosti Pojmovnik klasične arhitektureovogodišnji program znanstvenih i stručnih događanja odlučili smo primarno posvetiti međunarodnoj konferenciji pod naslovom Pojmovnik klasične arhitekture i strukovno nazivlje.

Osim toga, ovogodišnji program nudi i tri javna predavanja. Konzervatorica-restauratorica Žana Matulić Bilač iskoristila je svoj rad pri konzerviranju i restauriranju kasnosrednjovjekovnih trogirskih korskih klupa kao poticaj da sastavi pojmovnik raznorodnih tehničkih termina koji se vezuju uz taj spomenik. Dr. sc. Gorana Nikšića konzerviranje i restauriranje još jednoga veličanstvenog spomenika – ciborija u korčulanskoj katedrali korčulanskog klesara i graditelja Marka Andrijića – potaknuli su pak da cjelovito istraži uzbudljivu priču o gradnji tog spomenika i predloži projekt rekonstrukcije. Naposljetku, profesorice Elke Katharina Wittich i Ulrike Nägele, obje angažirane na njemačkoj AMD Akademie Mode & Design, predstavit će nam projekt suradnje između AMD-a, Etnografskog muzeja u Splitu i IPU – Centra Cvito Fisković, koji se temelji na istraživanju dalmatinskih narodnih nošnji u putopisnoj literaturi i muzejskim eksponatima.

 


Znanstveni odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković, Split)

Katrina O’Loughlin (Brunel University, London)

Siniša Runjaić (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb)

Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković, Split)

Danko Zelić (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb)

 

Organizacijski odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Ana Ćurić (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb)

Siniša Runjaić (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb)

Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković, Split)

 

Više informacija o programu pročitajte u knjižici sažetaka.